ΑΜΥΛΟ ΚΑΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΩΝ!

ΑΜΥΛΟ-ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ-ΣΕ-ΤΡΟΦΕΣ-ΣΚΥΛΟΥ-ΔΕΝ-ΠΡΕΠΕΙ-ΝΑ-ΕΙΝΑΙ-ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ-BARFDIET.GR

Είναι οι πατάτες καλές για τους σκύλους; Μπορεί ο σκύλος μου να φάει μπιζέλια; Μπορεί ο σκύλος μου να τρώει όσπρια; Είναι μια τροφή για σκύλους εντάξει αρκεί να μην περιέχει καλαμπόκι, σόγια και σιτάρι; Γιατί βλέπουμε υπερβολικό άμυλο και υδατάνθρακες σε τροφές σκύλου;

Συχνές ερωτήσεις που σίγουρα σας απασχολούν και πρέπει να απαντηθούν σωστά και υπεύθυνα ώστε να γνωρίζετε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. Θέλετε να αποφύγετε τη σίτιση επιβλαβών συστατικών στο σκυλί σας και αυτό είναι λογικό και καλό. Αλλά υπάρχει πολύ μάρκετινγκ στην αγορά των κατοικίδιων ζώων που σας λέει ότι μερικοί υδατάνθρακες (όπως οι πατάτες και τα μπιζέλια) αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή του σκύλου σας.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα… ότι το μάρκετινγκ προέρχεται από εταιρείες που πολύ απλά θέλουν κυρίως να σας πουλήσουν τις τροφές τους για τα κατοικίδια.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικοί πολύ επιτακτικοί λόγοι για να αποφεύγουμε να ταΐζουμε υδατάνθρακα με άμυλο στα σκυλιά (ή τουλάχιστον να τους δίνουμε λίγο και ποιοτικό). Ας δούμε τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους καλό είναι να μην να έχουμε άμυλο και υδατάνθρακες σε τροφές σκύλου (τουλάχιστον όχι υπερβολικό)!

ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικά υποπροϊόντα μούχλας ή μύκητα. Οι μυκοτοξίνες μολύνουν τις καλλιέργειες πριν από τη συγκομιδή τους ή μετά την αποθήκευσή τους. Βρίσκονται συνήθως στο καλαμπόκι, το κριθάρι, το σιτάρι, τα τεύτλα, τα φιστίκια και το βαμβακόσπορο, αλλά άλλες τροφές που επηρεάζονται συχνά περιλαμβάνουν: σόργο, κεχρί μαργαριταριών, ρύζι, σιτάρι, σόγια και ηλιόσποροι.

Μία από τις πιο γνωστές μυκοτοξίνες είναι η αφλατοξίνη… και είναι η πιο καρκινογόνος φυσική ουσία γνωστή στον άνθρωπο. Μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2004 και 2013 διαπίστωσε ότι η μυκοτοξίνη μολύνθηκε σε πάνω από το 76% των δειγμάτων δημητριακών και υποπροϊόντων που προορίζονται για ζωικές τροφές.

Οι αφλατοξίνες στοχεύουν πολλά από τα όργανα σε σκύλους αλλά ειδικά στο ήπαρ, όπου μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα, ανοσοκαταστολή, μέχρι και καρκίνο!

Στις ΗΠΑ, τόσο οι τροφές για τον άνθρωπο όσο και για τα κατοικίδια περιορίζονται σε 20 μg μυκοτοξίνης ανά κιλό. Ωστόσο, οι σπόροι περιέχουν συνήθως διάφορους τύπους μυκοτοξινών και μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να αυξήσουν την τοξικότητά τους. Και τα αποτελέσματα της έκθεσης στη μυκοτοξίνη είναι αθροιστικά και συσσωρεύονται στο κατοικίδιο ζώο σας με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Animal Feed Science & Technology ανέλυσε 48 εμπορικές ξηρές τροφές για σκύλους για την παρουσία πέντε διαφορετικών μυκοτοξινών. Τα μισά από τα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν ήταν χαμηλής τιμής και τα άλλα μισά ήταν premium ή super-premium!

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όλες οι ξηρές τροφές σκύλου με χαμηλότερες τιμές και όλες εκτός από μία premium τροφή ήταν μολυσμένες με τουλάχιστον δύο τύπους μυκοτοξίνης. Επιπλέον, το 52% των δειγμάτων μολύνθηκαν με τρεις διαφορετικές μυκοτοξίνες, ενώ το 25% μολύνθηκαν με τέσσερις διαφορετικούς τύπους μυκοτοξίνης. Μία μάρκα premium μολύνθηκε και με τις πέντε μυκοτοξίνες που δοκιμάστηκαν!

Πολλές εταιρείες παρασκευής ξηρών τροφών για κατοικίδια δοκιμάζουν τα συστατικά τους για μόλυνση από μυκοτοξίνες και ζητούν από τους προμηθευτές τους πιστοποιητικό ανάλυσης που να δείχνει ότι έχουν ελεγχθεί οι μυκοτοξίνες. Αλλά ακόμη και αν το φαγητό είναι κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του FDA, δεν λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους από το συνδυασμό μυκοτοξινών. Όταν υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι μυκοτοξίνης, μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να γίνουν πιο τοξικοί – έτσι το ασφαλές όριο είναι πιθανό μόνο ασφαλές εάν υπάρχει ένας τύπος μυκοτοξίνης.

Ο Δρ Trevor Smith, ερευνητής επιστήμης ζώων και πουλερικών στο Πανεπιστήμιο του Guelph, ισχυρίζεται ότι η μόλυνση από μυκοτοξίνες αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στις τροφές για κατοικίδια σήμερα. Σύμφωνα με τον Δρ. Σμιθ:

«Όταν οι μισές τροφές για σκύλους είναι αυξημένης φυτικής προέλευσης, θα υπάρχει πάντα κάποιος βαθμός μόλυνσης. Εάν το φαγητό είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, οι πιθανότητες μόλυνσης από μυκοτιξίνες είναι πολύ μειωμένες».

ΑΝΤΙΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Τα αντιθρεπτικά συστατικά είναι φυσικά ή ανθρωπογενείς ουσίες στις τροφές για σκύλους και γάτες που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών, ανόργανων συστατικών και άλλων θρεπτικών ουσιών και παρεμβαίνουν στα πεπτικά ένζυμα. Με λίγα λόγια, μπορούν να κλέψουν τη διατροφή του κατοικίδιού σας. Τα αντιθρεπτικά συστατικά βρίσκονται συχνότερα σε δημητριακά, φασόλια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Αυτά περιλαμβάνουν:

1. ΦΥΤΙΚΟ ΟΞΥ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Το φυτικό οξύ βρίσκεται στα δημητριακά και τα όσπρια (όπως τα μπιζέλια, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε τροφές για κατοικίδια χωρίς σιτηρά). Είναι ένα αντιθρεπτικό συστατικό επειδή μπορεί να δεσμεύσει σημαντικά μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος και να τα καταστήσει μη διαθέσιμα στο σκυλί σας. Το φυτικό οξύ μπορεί να στερήσει από το σκύλο σας έως και το 80% αυτών των κρίσιμων θρεπτικών συστατικών.

2. ΛΕΚΤΙΝΕΣ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Οι λεκτίνες είναι φυτικές πρωτεΐνες. Και μπορεί να είναι τοξικές. Στην πραγματικότητα, είναι ο αμυντικός μηχανισμός του φυτού. Οι λεκτίνες είναι κολλώδεις πρωτεΐνες που συνδέονται με υδατάνθρακες. Αυτό ακούγεται λίγο επιστημονικό… αλλά σημαίνει ότι οι λεκτίνες συνενώνουν τους υδατάνθρακες. Όταν ο σκύλος σας τρώει φαγητό με λεκτίνες, ψάχνουν τα σάκχαρα και τα άμυλα στο σώμα του και τα αρπάζουν. Και όταν συμβεί αυτό, σταματούν το σώμα του σκύλου σας να λειτουργεί σωστά. Γι’ αυτό οι λεκτίνες θεωρούνται αντιθρεπτικά συστατικά.

Οι λεκτίνες βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε φασόλια και μερικά σιτηρά και, όπως το φυτικό οξύ, μπορούν επίσης να μειώσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αλλά οι λεκτίνες μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από αυτό… μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα έντερα του σκύλου σας. Όταν συμβεί αυτό, επηρεάζεται η ικανότητα των θρεπτικών ουσιών να περνούν από τα έντερα του σκύλου σας και στο σώμα του. Μπορεί επίσης να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της χλωρίδας που ζει εκεί και να προκαλέσει αλλεργίες και αυτοάνοσες αντιδράσεις.

Υπάρχουν πολλά άλλα αντιθρεπτικά συστατικά στα σιτηρά και τα άμυλα, όπως η γλουτένη (που μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο διαρροής του εντέρου και αυτοάνοση ασθένεια), οι τανίνες (που μπορεί να διαταράξουν το γαστρεντερικό σωλήνα) και τα οξαλικά (που μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά).

ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων είναι μια ένδειξη του πόσο γρήγορα αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Μια μικρή, σταθερή ποσότητα σε άμυλο και υδατάνθρακες σε τροφές σκύλου είναι αρκετά αβλαβής, αλλά όταν προστίθενται μεγάλες ποσότητες αμύλου υδατάνθρακα στη διατροφή (και οι περισσότερες ξηρές τροφές για σκύλους είναι 30-60% υδατάνθρακες), αυτό μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους, τα σκυλιά και τις γάτες. Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ινσουλίνης είναι η λήψη σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα. Η ινσουλίνη είναι η μόνη ορμόνη που το κάνει αυτό.

Από την άλλη πλευρά, ο σκύλος σας έχει πολλές ορμόνες που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα… και αυτό μας λέει πολλά για τον τύπο της διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για να τρώνε. Το σώμα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα όταν οι υδατάνθρακες είναι λιγοστοί, από ότι είναι να το μειώσει όταν καταναλώνεται πάρα πολύ υδατάνθρακας.

Όταν ο σκύλος σας τρώει υδατάνθρακες, διασπώνται σε γλυκόζη, που είναι η μορφή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα για καύσιμα. Όταν συμβεί αυτό, η ινσουλίνη απελευθερώνεται για να μετακινήσει το σάκχαρο στο αίμα ή τη γλυκόζη, στα κύτταρα. Και πόσο γρήγορα αυτό συμβαίνει είναι το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων.

Τα μόνα τρόφιμα που προκαλούν γρήγορη αύξηση της γλυκόζης και της έκκρισης ινσουλίνης είναι οι υδατάνθρακες.

Γιατί η ανοξείδωτη ινσουλίνη είναι ανθυγιεινή; Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα του σκύλου θα γίνει λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και μπορεί να εμφανιστεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Και αυτό είναι κακό γιατί το πάγκρεας θα πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη και μπορεί να εξαντληθεί… και ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει διαβήτη.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου του θυρεοειδούς και ορισμένων τύπων καρκίνου. Και επειδή μία από τις δουλειές της ινσουλίνης είναι η αποθήκευση σωματικού λίπους, ο σκύλος που τρώει πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να γίνει λίπος… και θα δυσκολευτείτε πολύ να αφαιρέσετε το βάρος.

ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι για να αποφεύγουμε άμυλο και υδατάνθρακες σε τροφές σκύλου:

  • Οι υδατάνθρακες είναι το προτιμώμενο καύσιμο για επιβλαβή βακτήρια στο έντερο του σκύλου σας
  • Οι υδατάνθρακες είναι το προτιμώμενο καύσιμο για τα καρκινικά κύτταρα
  • Οι υδατάνθρακες είναι μία μη ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης
  • Πολλοί υδατάνθρακες είναι γενετικά τροποποιημένοι (GMO) και έτσι καταστρέφουν την ευεργετική χλωρίδα στο έντερο του σκύλου σας
  • Οι καλλιέργειες δημητριακών ψεκάζονται με φυτοφάρμακα που βλάπτουν επίσης την εντερική χλωρίδα του σκύλου σας και όχι μόνο
  • Και ίσως το πιο σημαντικό… το σκυλί σας δεν έχει καμία διατροφική ανάγκη για υδατάνθρακες. Ενώ χρειάζεται λίπος για να χτίσει υγιή κύτταρα και πρωτεΐνες για να χτίσει υγιείς σωματικές δομές, ο σκύλος σας θα τα πήγαινε καλά αν δεν έτρωγε ποτέ υδατάνθρακες. Το μόνο πράγμα για το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα υδατάνθρακες είναι το καύσιμο και οι πρωτεΐνες και το λίπος είναι μια πιο υγιεινή πηγή καυσίμου για τους σκύλους

Δεδομένου αυτού, πιστεύετε ότι οι περισσότερες ξηρές τροφές για κατοικίδια θα απέχουν από τους υδατάνθρακες. Αλλά δεν το κάνουν!

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Παρατηρούμε πως υπερβολικό άμυλο και υδατάνθρακες υπάρχουν σε πολλές τροφές και λιχουδιές σκύλου κυρίως επειδή αποτελούν ένα φθηνό και με μεγάλη επάρκεια συστατικό!

Ας το παραδεχτούμε, οι τροφές για κατοικίδια μπορεί να είναι ακριβές και οι υδατάνθρακες μπορούν να παρέχουν ενέργεια χωρίς να προσθέτουν πολύ κόστος. Αλλά επειδή είναι τόσο διατροφικά ελλιπείς, αν διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες τους θα δείτε επίσης άλλα συστατικά που προστίθενται στις ξηρές τροφές για σκύλους για να καλύψουν τις διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν οι υδατάνθρακες. Έτσι θα δείτε:

  • Συνθετικές βιταμίνες
  • Συνθετικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία
  • Συνθετικά αμινοξέα (επειδή οι υδατάνθρακες είναι μια ελλιπής πηγή πρωτεΐνης)

Αναλογιστείτε την διαδικασία παρασκευής ξηρών τροφών. Συγκέντρωση φυσικών συστατικών, συνδυασμός τους με χαμηλότερου κόστους και θρεπτικότητας άλλων συστατικών (υδατάνθρακες & αμυλούχα προϊόντα), θερμική επεξεργασία τους η οποία τους παίρνει την υγρασία και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και προσθήκη συνθετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων με μικρή απορρόφηση.

Αλλά αν ο προϋπολογισμός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η υγεία του σκύλου σας, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε το φορτίο υδατανθράκων στο σκυλί σας…

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ Ή ΕΣΤΩ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ

Είστε έτοιμοι να κόψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή του σκύλου σας; Εδώ είναι μερικές λύσεις, που αναφέρονται κατά σειρά από τις πιο επιθυμητές έως τις λιγότερο επιθυμητές…

1. Δώστε στον σκύλο σας ποιοτικές και ισορροπημένες ωμές (ιδανικά σπιτικές) BARF τροφές

Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό με τις ωμές BARF τροφές… ο μόνος λόγος για τον οποίο όσοι δίνουν στον σκύλο τους ποιοτικές ωμές BARF τροφές βλέπουν λιγότερα προβλήματα υγείας στα σκυλιά τους είναι κυρίως επειδή δεν περιέχουν υδατάνθρακες με άμυλο! Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ωραία… δεν περιέχουν φυτικό οξύ, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και μπορούν να φορτωθούν με βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, οι ωμές δίαιτες δεν περιέχουν μπιζέλια, πατάτες και δημητριακά και γι’ αυτό τόσα πολλά σκυλιά ευημερούν με αυτές!

2. Δώστε στον σκύλο σας ποιοτικό και ισορροπημένο μαγειρευτό φαγητό

Αυτό είναι δύσκολο γιατί πολλές μαγειρεμένες τροφές για σκύλους είναι γεμάτες με αμυλούχους υδατάνθρακες (ρύζι, βρώμη, κολοκύθα). Οι ωμές τροφές για σκύλους είναι πάντα καλύτερες από τις μεταποιημένες τροφές, οπότε αν μαγειρεύετε για το σκυλί σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τους υδατάνθρακες σε λιγότερο από το 10% της διατροφής του και να προσφέρετε στο σκυλί σας ποιοτικές ζωικές πρωτεΐνες και ωφέλιμα και ισορροπημένα λιπαρά.

3. Δώστε στον σκύλο σας τροφές χαμηλές σε άμυλο

Οι ξηρές τροφές χωρίς σιτηρά δεν λύνουν το πρόβλημα του αμύλου. Αντιθέτως μάλιστα οι ξηρές τροφές χωρίς σιτηρά μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο από τις κανονικές ξηρές τροφές… αντικαθιστώντας τα κοινά σιτηρά με πατάτες, μπιζέλια και όσπρια.

Αυτό που χρειάζεται να βρείτε είναι μία ξηρά τροφή με τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος και τη λιγότερη δυνατή ποσότητα αμυλούχων υδατανθράκων (με ή χωρίς σιτηρά) και αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από 15-20%. Το πρόβλημα είναι ότι οι κατασκευαστές ξηρών τροφών για κατοικίδια δεν υποχρεούνται να σας πουν ακριβώς πόσους υδατάνθρακες έχουν οι τροφές τους και έτσι συχνά δεν το κάνουν! Αυτό μάλιστα τους δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυξημένο άμυλο στις τροφές τους.

Εάν θέλετε να μάθετε πόσο άμυλο περιέχει η ξηρά τροφή του σκύλου σας επικοινωνήστε μαζί μας για να σας πληροφορήσουμε σχετικά!

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να υπολογίσετε την ποσότητα υδατανθράκων στις ξηρές τροφές του σκύλου σας!

Αναποδογυρίστε το σακί της ξηράς τροφής για σκύλους και θα βρείτε κάτι που ονομάζεται Guaranteed Analysis (Εγγυημένη ανάλυση). Αυτή είναι η εγγυημένη ελάχιστη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα. Στη συνέχεια, βρείτε τα ποσοστά πρωτεΐνης, λίπους, υγρασίας και τέφρας και στη συνέχεια προσθέστε τα μαζί.

Εάν η περιεκτικότητα σε τέφρα δεν αναφέρεται στην τροφή, απλώς χρησιμοποιήστε 7% για κροκέτες και 2% για κονσέρβες. Η περιεκτικότητα σε τέφρα μπορεί να ποικίλει, αλλά για τις περισσότερες ξηρές τροφές συνήθως κυμαίνεται από 5% έως 8%.

Αφαιρέστε το σύνολο από 100 και αυτό θα σας δώσει το ποσοστό υδατανθράκων στην ξηρά τροφή του σκύλου σας.

Ας δούμε μερικά τυχαία παραδείγματα… μια γνωστή συνηθισμένη ξηρά τροφή και μια γνωστή ξηρά τροφή χωρίς σιτηρά (δεν θα αναφέρουμε ποιες ακριβώς είναι).

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΣΙΤΗΡΑ

Γεύμα βρώμης (γλυκαιμικό φορτίο) 17%

Κριθάρι (γλυκαιμικό φορτίο) 16%

Ρύζι (γλυκαιμικό φορτίο) 44%

Καστανό ρύζι (γλυκαιμικό φορτίο) 29%

Μέσος όρος γλυκαιμικού φορτίου 26%

Εάν αναποδογυρίσετε το σακί της ξηράς τροφής σκύλου, θα βρείτε την «Εγγυημένη Ανάλυση». Ας συνδέσουμε λοιπόν τους αριθμούς.

100 – (23 (πρωτεΐνη) + 12 (λίπος) + 10 (υγρασία) + 7 (τέφρα)) = 48% υδατάνθρακες

ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ

Ας δούμε ποια είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε αυτή την γνωστή ξηρά τροφή σκύλου.

100 – (24 (πρωτεΐνη) + 13 (λίπος) + 10 (υγρασία) + 10 (τέφρα)) = 43% υδατάνθρακες

Μπορείτε να δείτε ότι και οι 2 ξηρές τροφές σκύλου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Και πάλι, θα θέλατε να διατηρήσετε τους υδατάνθρακες κάτω του 15% (και αν αρχίσετε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των ξηρών τροφών θα δείτε ότι είναι ένα πολύ σπάνιο εύρημα)!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε επειδή το σκυλί σας «φαίνεται» να είναι υγιές. Είτε πρόκειται για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια από τώρα, εσείς και ο κτηνίατρός σας πιθανώς δεν θα κάνετε τη σύνδεση μεταξύ των αλλεργιών του, του καρκίνου, των ηπατικών ή νεφρικών παθήσεων και της διάρκειας ζωής του, ενώ τον ταΐζετε με τροφές που έχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας, ειδικά όταν αυτά είναι υπερβολικά.

Εάν η ξηρά τροφή σκύλου (κροκέτες) είναι το μόνο που μπορείτε να αγοράσετε, τότε προσπαθήστε να προσθέσετε λίγη ζωική πρωτεΐνη ή υγιεινά λίπος (όπως λάδι κάνναβης, αυγά ή ολόκληρα ψάρια) στη διατροφή του σκύλου σας… τουλάχιστον έτσι θα μειώσετε το γλυκαιμικό φορτίο και θα αντικαταστήσετε μερικές από τις ελλείπουσες βιταμίνες και μέταλλα . Αν όμως δεν κάνετε τίποτα, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν τα προβλήματα. Και πολλές φορές όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν ίσως να είναι αργά.

Προτείνουμε λοιπόν να μην βασίζεστε μόνο στις εταιρείες παρασκευής τροφών για κατοικίδια για να σας πουν τι είναι σωστό για το σκυλί σας… ακόμη και οι καλύτερες εταιρείες πρέπει να ενδιαφέρονται για την οικονομική τους υγεία, προτού μπορέσουν ποτέ να λάβουν υπόψη την υγεία του σκύλου σας. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους. Τα ποιοτικά και αληθινά συστατικά κοστίζουν χρήματα και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν είναι διατεθειμένοι αυξήσουν σημαντικά το κόστος για την διατροφή του σκύλου τους. Ας ελπίσουμε ότι είστε μια εξαίρεση και θα αρχίσετε να βλέπετε πιο προσεκτικά τη σχέση μεταξύ της υγείας του σκύλου σας και των τροφίμων που του δίνετε. Εξάλλου είναι καλύτερα να δίνετε στον σκύλο σας έστω μερικές αληθινές τροφές που θα ενισχύσουν σημαντικά την υγεία του, από το να μην το κάνετε καθόλου!

Πηγή:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/are-potatoes-good-for-dogs-and-other-questions-about-starch/